Ağrı İl Koordinatörlüğü

TKDK'NIN KURULUŞUNUN 13. YIL DÖNÜMÜ


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkan Vekili Dr. Muhammed Adak, “TKDK’nın Kuruluşunun 13. Yıl Dönümü” dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Adak, mesajında, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların Türkiye'de kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamak amacıyla 18 Mayıs 2007’de TKDK’nın kurulduğunu anımsattı.

Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı kapsamında, proje başvurusu yapan girişimcilere, sektörüne ve yatırımın kapasitesine göre yüzde 40-70 hibe olanakları sunulduğunu belirten Adak, şu ifadeleri kullandı:

“Süt ve besi hayvancılığı, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, yumurta tavukçuluğu, tarım ve hayvancılık ürünlerinin işlenmesi-paketlenmesi, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, arıcılık, kırsal turizm ve rekreasyon, geleneksel ve çağdaş el sanatları, katma değerli yerel ürünler, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji gibi sektörlere destek sağlıyoruz. Kadın ve 18-40 yaş arası girişimcilere proje başvurularında ek puan vererek projenin uygun bulunmasında pozitif ayrımcılık sağlıyoruz. Kuruluşumuzdan günümüze kadar yatırım tutarı 11,8 milyar TL olan yaklaşık 16 bin projeye 4,2 milyar TL hibe verdik. Avrupa standartlarındaki bu yatırımlarla 66 bin vatandaşımıza istihdam sağlandı.”

Adak, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (kovid 19) mücadelesiyle şu anda tüm ülkelerin birinci gündem maddesinin “sağlık” olduğuna işaret etti. Sağlıktan sonra ikinci konunun ise “ekonomi” olduğuna değinen Adak, “Türkiye ekonomisinin önemli paydaş kurumlarından birisi olarak sorumluluklarımızın daha da arttığının bilincindeyiz. Sürdürülebilir yatırımları desteklemeye devam ediyoruz. 11 Mayıs’ta 1,2 milyar liralık yeni bir teşvik paketi açıkladık. Haziran ayı içerisinde de proje başvurularını alacağız. ‘444 85 35 TKDK YARDIM MASASI’ hattımız vatandaşlarımızın hizmetindedir. Tüm girişimcilerimiz bu masadan yeni pakete ilişkin interaktif şekilde bilgi edinebilirler. Tüm girişimcilerimizi bu hibeden faydalanmaya davet ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Adak, IPARD Programı’yla, kırsalda toprağa, suya ve çevreye duyarlı, AB standartlarında ve yüksek teknolojili tesislerin yaygınlaştırılarak ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesini amaçladıklarını vurguladı. Yerinde üretim, yerinde işleme, yerinde kalkınma anlayışıyla hareket ettiklerini aktaran Adak, kırsaldan kente göçün önlenmesinin Türkiye’nin geleceği için önem arz ettiğini kaydetti.